2015 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Holly Smale „Netikėlis modelis"


Neskaičiusiems knygos „Moksliukė“, skaityti šio aprašymo nepatartina! 

Holly Smale
 Antroji Holly Smale serijos dalis „Netikėlis modelis" mano rankose atsidūrė tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje - įsisukus į mokslo verpetą, kilo poreikis atsiriboti nuo darbų ir pasinerti į lengvos, nuotaikingos, šviesios knygos puslapius. Ilgai nedvejojusi čiupau „Moksliukės" tęsinį ir nė kiek nepasigailėjau - antroji serijos dalis man patiko netgi labiau negu pirmoji! Dar kartą įsitikinau, jog vaikščiojanti katastrofa Harieta Maners yra tikrų tikriausia gerų emocijų bomba, todėl raginu Holly Smale seriją į rankas griebti visus, išsiilgusius sveiko humoro bei pozityvumo. 

 Harieta Maners stačia galva nerdama į mados pasaulį tikėjosi, jog modelio karjera pavers ja žavia, grakščia, elegantiška, stilinga būtybe, tačiau jos svajos nevirto realybe - už visų blizgučių, tonos makiažo sluoksnio ir prašmatnių drabužių ji išliko tokia pati, netgi dar didesnė moksliukė Harieta. Lyg to būtų maža, vienu akimoju žlunga visi jos vasaros planai - Nata pareiškia visiems trims mėnesiams išvykstanti į Prancūziją ir penkiolikmetės kruopščiai suplanuota smagios vasaros schema nueina šuniui ant uodegos. Be Niko, be Natos, su šeima, kuriai ji rūpi mažiau už tą, kuris dar nė negimęs (Anabelė jau septintą mėnesį nėščia), Harieta nusprendžia mėnesiui lįsti į lovą ir atsiriboti nuo pasaulio. Tačiau viskas pakrypsta netikėta linkme sulaukus išganingojo Vilburo skambučio, raginančio krautis daiktus ir vykti į... Japoniją.

Knygos viršelis
   Taigi pirmoje serijos dalyje Harieta gavo progą padirbėti Rusijoje, o antroje sulaukia neįkainojamos galimybės paviešėti Japonijoje, visai kitame pasaulio krašte, už 9554 kilometrų nuo gimtinės. Kadangi Harieta į moksliukų, keistuolių ir nepritapėlių Meką atvyksta be tėvų, galima sakyti, visiškai viena (merginą lydi močiutė, kuri, kaip netrukus paaiškėja, nė neketina leisti laiko su anūke), jai tenka pačiai rūpintis savimi ir prisiimti visą atsakomybę už savo veiksmus. Jei spėjate, kad nemalonumų ir nesusipratimų „Moksliukės" tęsinyje netrūks, esate visiškai teisūs - jie Harietą lydės kiekviename žingsnyje.

 Nė kiek nepameluosiu sakydama, kad didelę simpatiją Harietai Maners jaučiau jau skaitydama pirmąją serijos dalį, o įnikus į antrąją ji tik sustiprėjo - supratau, kokia savita yra ši kūrinio veikėja. Penkiolikmetės moksliukės-modelio balso neįmanoma supainioti su niekuo - ji pasakoja apie savo gyvenimą be galo komišku tonu ir visur, kur tik gali, kaišioja neįtikėtinus faktus. Tačiau knygos siužetas šįkart nesisuka vien tik apie linksmybes, nes viskas, ko tik imasi Harieta, krinta jai iš rankų ir todėl ji jaučiasi nesuprasta, nieko nesugebanti padaryti gerai. Šitaip manipuliuodama veikėjos jausmais autorė efektingai mažina nuotolį, skiriantį Harietą ir skaitytoją, nes pastarajam intuityviai kyla noras palaikyti, paguosti pagrindinę kūrinio heroję.

Angliškas viršelis
 „Netikėlis modelis", mano manymu, pirmąją serijos dalį nurungė ir įdomesniu bei painesniu siužetu. Jame atsirado įtampa, kurios pasigedau „Moksliukėje". Neabejoju, jog suvokti, kuriais veikėjais galima pasitikėti, bus kebloka ir Jums, todėl susiklosčiusi drama, labai tikėtina, prikaustys Jūsų dėmesį ir knygą perskaitysite žaibišku greičiu.

 Pagyrų nusipelno ir įspūdingas Tokijo, vieno didžiausių pasaulio miestų, fonas. Holly Smale išties pavyko perteikti šiame mieste tvyrančią atmosferą - kvapų, garsų, spalvų bei šviesų kakofoniją. „Tarytum miestas ir visa, kas jame, būtų išmaukę aštuonis puodelius kavos ir dabar iki pat ryto virpės, bloguos ir spoksos į lubas." - tokia asociacija iškyla Harietos galvoje. O tai, kad į gyvybe pulsuojančią Japonijos sostinę buvo galima žvelgti pagrindinės kūrinio herojės akimis, tik pridėjo jaudulio ir smagumo - jau nekantrauju sužinoti, kokiuose egzotiškuose kampeliuose mūsų numylėtoji moksliukė viešės kitose serijos dalyse!

 Viską apibendrindama džiaugiuosi galėdama pasakyti, jog Holly Smale pavyko išvengti „antrosios dalies sindromo“ - „Netikėlis modelis" ne tik nenusileidžia pirmajai daliai, bet netgi ją pranoksta. Šis kūrinys ir apskritai visa serija yra idealus pasirinkimas tiems, kurie nori laiką pralesti su šviesiu, pozityviu, linksmu skaitiniu, gebančiu praskaidrinti net niūriausią dieną ir tuo pačiu teikiančiu vertingų gyvenimiškų pamokų. Rekomenduoju paskaityti!

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą