2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis

Jenny Downham „Kol dar gyva“


Jenny Downham
 Pirmą kartą knyga „Kol dar gyva“ į mano akiratį pateko atsitiktinai užėjus į knygyną, dar 2012-aisiais, kai ji buvo ką tik išleista. Pamenu, labai susidomėjau ir ilgokai varčiau, tačiau taip ir neprisiruošiau  skaityti. Ir štai prieš kelias savaites (po trejų metų pertraukos!) naršydama internete atradau Jenny Downham kūrinį iš naujo. Ilgai nelaukusi paėmiau jį į rankas ir nepasigailėjau - šis romanas toks įtraukiantis ir įsimintinas, kad ne tik išspaudė ašarą, bet ir iki šiol niekaip neišeina iš galvos. Tikiu, kad liūdna, empatiška, labai tikroviška ir nuoširdi pagrindinės kūrinio veikėjos Tesos istorija patiktų ir daugeliui Jūsų, todėl šiandien kviečiu su šia knyga susipažinti išsamiau.

 Jenny Downham gimė 1964 m. Didžiojoje Britanijoje ir prieš pradėdama rašytojos karjerą dirbo aktore. Vos tik pasirodžiusi pirmoji jos knyga „Kol dar gyva“ iškart atsidūrė knygynų topų viršūnėse bei sulaukė itin palankių kritikų įvertinimų. Šis romanas susižėrė nemažai prestižinių apdovanojimų, o 2012 metais visus jo gerbėjus pradžiugino pagal šį kūrinį pastatytas filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Dakota Fanning ir Jeremy Irvine. 2010 metais buvo išleista antroji Jenny Downham knyga „You against me“ („Tu prieš mane“), o šiuo metu žymi autorė gyvena Londone, augina du sūnus ir rašo trečiąjį romaną. 

 Pagrindinė knygos „Kol dar gyva“ veikėja šešiolikmetė Tesa Skot jau ketvirti metai serga ūmia limfoblastine leukemija - limfocitų vėžiu. Mergina žino, kad po keleto mėnesių ji bus priversta palikti šį pasaulį, todėl nieko nebelaukia ir sudaro sąrašą - dešimt dalykų, kuriuos norėtų nuveikti prieš mirtį. Lydima savo geriausios draugės Zojos, Tesa tvirtai laikosi įsikabinusi minties, kad nebeturi ko prarasti, todėl ima elgtis neapgalvotai ir per daug rizikingai. Tačiau neilgai trukus ji suvokia, kad gauti tai, ko nori, ne taip lengva, o kartais svarbesni tampa dalykai, iš kurių mažiausiai tikėjaisi. Taip į merginos širdį pasibeldžia pirmoji meilė, leidžianti merginai pasijusti kaip niekada gyvai...

Knygos viršelis
 Šiam kūriniui stiprumo, emocionalumo ir dramatiškumo suteikia tai, kad romanas yra parašytas pirmuoju asmeniu. Jenny Downham iškart įspraudžia menkai nutuokiantį skaitytoją į nepagydomai sergančios šešiolikmetės kūną ir priverčia į gyvenimą pažvelgti jos akimis. Paauglė, nenorinti pripažinti savo silpnumo, trykšte trykšta noru gyventi ir tas jos begalinis noras kelia įvairiausius jausmus – gailestį, liūdesį, neapykantą ligai, nerimą, kad Tesai neužteks laiko įgyvendinti savo sumanymų, ir viltį, kad galbūt įvyks stebuklas ir kūrinio herojė liks gyva, nors tai, deja, yra neįmanoma... Tikriausiai nuspėjate, kad knygos pabaiga toli gražu ne iš linksmųjų, todėl, jei skaitysite romaną, rekomenduoju iškart pasiruošti servetėlių ašarų upeliams valyti – patikėkit manimi, ašaros riedės nesustodamos.

  Šioje knygoje didelį vaidmenį atlieka ir pasakojimą praturtina antraplaniai veikėjai: Tesos tėtis, broliukas, mama, geriausia draugė Zoja bei mylimasis Adomas. Jų tarpusavio santykiai man priminė „Amerikietiškų kalnelių“ atrakcioną, nes juose būta ir pakilimų, ir nuosmukių – kūrinio herojai tai suartėdavo vieni su kitais, tai vėl nutoldavo. Pati Tesa tikrai nebuvo itin simpatinga veikėja – ji neretai atšiauriai elgėsi su artimaisiais, skaudindavo juos stumdama nuo savęs, nevertino jų meilės bei rūpestingumo, tačiau tai buvo suprantama – juk negali žinoti, kaip pats elgtumeisi būdamas jos vietoje, galbūt tiesiog trokštum likti vienas ir atsiriboti nuo viso likusio pasaulio. „Žmonės galvoja, kad sirgdamas tampi bebaimis ir drąsus, toli gražu. Daugiausia laiko jaučiuosi, tarsi būčiau persekiojama psichopato, tarsi mane bet kada galėtų nušauti.“, - atviravo ji Adomui, su kuriuo praleido paskutines gražiausias savo gyvenimo akimirkas.

Angliškas viršelis
 Pasmerkta jaunuolių meilė tikriausiai ne vienam skaitytojui suvirpino širdį. Sunku įsivaizduoti, kokį stiprų emocinį skausmą ir širdgėlą teko išgyventi Adomui ir kaip turėjo jaustis Tesa, žinodama, kad turės palikti mylimą žmogų. Man labai įstrigo ta kūrinio vieta, kai mergina pareiškė, kad dešimties sąrašo dalykų jai nebepakanka ir ji nori kur kas daugiau. „Nesilioviau kalbėjusi. Pavasario. Narcizų ir tulpių. Plaukioti po tykiu, žydru vakaro dangumi. Ilgos kelionės traukiniu, povo, aitvaro. Dar vienos vasaros.“, - vardijo ji Adomui. O vaikinas jau kitą dieną ėmė pildyti mylimosios troškimus – nupirko bilietus į zoologijos sodą, į kambarį atnešė vazą narcizų ir pareiškė: „Pavasaris“, nusivežė Tesą į šildomą lauko baseiną ir visaip kitaip skaidrino merginai dieną. Daugiau nei nuostabu, tiesa?

 Jenny Downham parašyta istorija privertė mane plačiai atmerkti akis, įvertinti mažas kasdienos smulkmenas, iš kurių susideda gyvenimas, ir suvokti, koks jis trapus, kaip reikia branginti kiekvieną lekiančią akimirką. Nors Tesa, kalbant jos pačios žodžiais, jau niekada nebegrįš į mokyklą, niekada neišgarsės ir nepaliks nieko vertinga, niekada neįstos į universitetą ir nedirbs, nepamatys, kaip užaugs jos brolis, nekeliaus, neuždirbs pinigų, nevairuos, neįsimylės, neišsikraustys iš namų ir nenusipirks namo, mes visa tai vis dar galime padaryti ir padarysime, jei tik nepristigsime ryžto, tikėjimo, įkvėpimo ir drąsos. „Knyga kalba apie mirtį, bet kartu yra giesmė gyvenimui.“, - taip Jenny Downham šedevrą apibūdino Irish Times. Trumpai, drūtai ir tiesiai į dešimtuką - nebėra ką ir pridurti!

Angliškas viršelis

 Knygą „Kol dar gyva“ rekomenduoju tiems, kas mėgsta realistinę literatūrą (ši istorija tikrai paliks įspūdį visiems Johno Greeno bestselerio „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ gerbėjams), taip pat tiems, kas nebejaučia gyvenimo džiaugsmo ar nori jautrios, sugraudinančios knygos, priverčiančios nubraukti ašarą. Beje, perskaitę kūrinį būtinai pažiūrėkite jo ekranizaciją - filmą „Dabar yra gerai“. Nors jo aktoriai neatitiko mano vaizduotėje susikurtų herojų paveikslų, skyrusi jam savo laiko nesigailiu ir rekomenduoju Jums padaryti tą patį.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą