2015 m. balandžio 21 d., antradienis

Rebecca James „Saldi kančia"


Rebecca James
 Rebecca James - jauna australų kilmės rašytoja, kurios pirmasis romanas „Tobula klasta“ tapo pasauline sensacija ir buvo išleistas daugiau nei penkiasdešimtyje pasaulio šalių. Knyga, neretai apibūdinama kaip keršto anatomija, neregėto populiarumo sulaukė ir Lietuvos jaunimo tarpe, todėl 2014-aisiais leidykla Alma Littera išleido dar vieną šios rašytojos kūrinį „Saldi kančia“. Tai dėmesį prikaustanti, nežinomybės, jaudulio ir klastos persunkta knyga, kurią skaitydami imsite įtarinėti visus iki vieno kūrinio veikėjus, o įtampa bei intriga išliks iki pat romano pabaigos.

 Pagrindinis knygos veikėjas Timas – savyje nesusivokęs vaikinas, dirbantis tėčio restorane ir kuriam laikui apsistojęs savo buvusios merginos Lilos ir jos draugo Patriko bute. Vieną dieną Lilai pareiškus, kad namie trims pasidarė kiek per ankšta, Timas ima ieškoti kitos gyvenamosios vietos ir atranda viliojantį pasiūlymą apsigyventi didžiuliame prabangiame name vos už šimtą dolerių per savaitę. „Fearvju“ gyvena dar vienas žmogus – dvidešimtmetė Ana, kuri, kaip netrukus paaiškėja, serga agorafobija, adaptacijos sutrikimu, pasireiškiančiu baime išeiti iš namų ir panikos priepuoliais. Tačiau Timas į tai pernelyg nekreipia dėmesio – kambarys tiesiog fantastiškas, daugiau negu pigus, namas stovi viename geriausių Sidnėjaus rajonų, tad kodėl gi jį turėtų bauginti drovi ir kiek nervinga mergina?

Knygos viršelis
 Vis dėlto praėjus kuriam laikui Timas suvokia, kad gyvenimas „Fearvju“ nėra toks idealus, koks pasirodė iš pirmo žvilgsnio. Ana ima panašėti į prastą aktorę, vilkinčią netinkamu kostiumu ir besislepiančia po vaidmeniu, o pačiame name pradeda vykti nerimą keliantys dalykai. Timui reikia atsakymų... Ir jis neabejoja, kad paslaptimis apsigaubusi Ana turi ką pasakoti.

 Tenka pripažinti, kad prieš paimdama į rankas antrąją Rebecca James knygą labai daug nesitikėjau – 2014-ųjų vasarą skaičiau visų išgirtą „Tobulą klastą“ ir ji man nepaliko tokio įspūdžio, kokį vyliausi gausianti. Iš nedidelių užuominų nuspėjau tolesnę įvykių eigą, todėl romano pabaiga stiprių emocijų nesukėlė. O štai „Saldžios kančios“ siužetas buvo taip supintas, kad atsiskleidus visoms kortoms likau maloniai nustebinta ir sužavėta. Autorė sukūrė nenusakomai paslaptingą atmosferą, apgaubė veikėjus mistine aura, todėl buvo be galo smagu įsijausti į detektyvės vaidmenį, įtarinėti visus kūrinio veikėjus ir kartu su Timu bandyti išsiaiškinti šią painiavą. Vis dėlto, kad ir kiek stengiausi, prie pribloškiančios tiesos priartėti nepavyko...

Angliškas viršelis
 Vienas iš daugelio šios knygos privalumų yra individualizuotos, įsimenančios ir labai spalvingos kūrinio veikėjų asmenybės. Taip sakydama kalbu ne tik apie Timą ir Aną, su kuriais taip susigyvenau, kad buvo gaila skirtis, bet ir apie Timo tėtį, įkyrėlę Lilą, jos vaikiną Patriką, Anos draugus Fioną ir Marką. Visi jie, nors ir be galo skirtingi, man pasirodė savitai įdomūs ir susieti gana netikėtais ryšiais. Beje, kūrinio tekste nuolatos šmėžavo dar vieno veikėjo - Bendžamino - vardas, kuriam autorė paskyrė išties išskirtinį vaidmenį. Kas jis toks, sužinosite tik įpusėjus knygai, o paaiškėjusi tiesa, tikiu, ne vienam užgniauš kvapą.

 „Saldi kančia“ nurungė visus mano skaitytus kūrinius netikėtų posūkių, slaptų ketinimų ir intriguojančių paslapčių gausa. Mįslės ir slėpiniai, ko gero, yra pati stipriausia šios knygos vieta - ko vertas vien tik namas, kuriame naktimis ima dėtis šiurpą keliantys dalykai! Iš tamsumų vidury nakties tiesiai į Timą spoksantis žmogaus pavidalas, šimtų šimtai vorų, kuriuos per gimtadienio vakarėlį į savo kambarį randa užėjęs vaikinukas, kraujo raudonio spalva aprašinėtos koridoriaus sienos ir nusiaubta virtuvė primena tikrų tikriausią siaubo filmą, todėl skaitant romaną neretai per kūną perbėgdavo šiurpuliukai. Ta nežinomybė, mistika, paslaptys, Anos agorafobija susilieja į vieną bendrą visumą, neleidžia nuobodžiauti ir kūriniui suteikia išskirtinio savitumo.

Angliškas viršelis
 Šio kūrinio siužetas yra pasakojamas iš Timo perspektyvos ir tai labai džiugu, nes šiuolaikinėje paauglių literatūroje pagrindinė veikėja ir pasakotoja dažniausiai būna mergina. Dar vienas išskirtinis knygos bruožas – keletas jos skyrių parašyti pasviruoju šriftu ir trečiuoju asmeniu iš Anos pozicijos. Tai į istoriją įnešė balanso ir suteikė galimybę į romane aprašomas situacijas pažvelgti kitu kampu, labiau įsigilinti į šių dviejų veikėjų asmenybes, įvertinti, paanalizuoti jų jausmus bei poelgius. 

 Knygą „Saldi kančia“ nuoširdžiai rekomenduoju perskaityti visiems psichologinių trilerių ir realistinių kūrinių, kuriuose susipina paslaptys, šiurpūs planai ir keršto motyvai, gerbėjams. Sunku ir apsakyti, kokį stiprų įspūdį man paliko ši Rebeccos James knyga, todėl siūlau nieko nelaukti ir griebti romaną į rankas – labai tikėtina, jog nuo jo negalėsite atsitraukti iki paryčių!

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą