2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis

Melvin Burgess „Hitas"


Melvin Burgess
  Tikriausiai apie Melviną Burgesą daugiau ar mažiau esate girdėję visi – amžinu paaugliu vadinamas rašytojas pasaulinį pripažinimą pelnė skandalingomis ir šokiruojančiomis knygomis, kuriose nevengė atvirai analizuoti seksualumo, narkotikų, prievartos, asmenybės sutrikimų, kūno žalojimų, smurto bei patyčių problemų. Džiugu, kad Lietuvos jaunimas, pareiškęs didžiulį susidomėjimą šio rašytojo kūriniais, sulaukė net dvylikos (!) į mūsų gimtąją kalbą išverstų Melvino Burgeso knygų. Šį kartą noriu pristatyti Jums patį naujausią jo kūrinį „Hitas“, kuris supurtė mano vidinį pasaulį ir privertė į gyvenimą pažvelgti naujomis akimis.

 Mančesteryje žaibo greitumu sklinda gandas – išrastas naujas narkotikas, vadinamas mirtimi. Jis buvo sukurtas kaip eutanazijos preparatas, turįs užtikrinti nepagydomiems ligoniams savaitę visaverčio gyvenimo ir galimybę lengvai numirti. Kapsulė leidžia pasijusti visokeriopai tobulesniam – protiškai, fiziškai, lytiškai, tačiau praėjus septynioms dienoms atima mirtininko gyvybę.

 Romano veiksmas prasideda Džimio Erlo koncerte, kuriame dalyvauja ir pagrindiniai šio kūrinio veikėjai Adamas bei Lizė. Šis vakaras, pasak rokerio, turėjo padaryti galą visiems koncertams, jis turėjo tapti tokiu reginiu, kokio gerbėjai daugiau niekur ir niekada nepamatys. Kaip tarė, taip ir padarė – Džimis Erlas, pasibaigus mirties poveikio laikui, visų salėje buvusių žmonių akivaizdoje išėjo anapilin. Tai sukėlė suirutę – į gatves pasipylę jo gerbėjai, sekdami savo dievuko pavyzdžiu, ėmė ryte ryti nemokamai dalijamas piliules ir, nebeturėdami ko prarasti, pradėjo siautėti visame mieste. 

Knygos viršelis
 Prasidėjusi revoliucija palytėja ir Adamą - jo gyvenimui sudužus į šipulius, vaikinas padaro tai, ko kitomis aplinkybėmis niekuomet nebūtų išdrįsęs – išgeria mirties kapsulę. Štai tada prasideda kvapą gniaužiančios lenktynės su laiku - istorija įgauna pagreitį ir pasakojimas pavirsta  įtempto siužeto veiksmo trileriu.

 Ši knyga aprėpia daug daugiau temų nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – vienos ryškiausių yra paaugliška meilė bei revoliucija. Kūrinio veiksmas, galima sakyti, vyksta visai netolimoje ateityje – visuomenė žlunga, trys ketvirtadaliai žmonijos badauja, ištekliai, kurių užtektų visiems pamaitinti, aprengti bei suteikti išsilavinimą, eikvojami bankams ir ginklams. Toks neišvengiamas žmonijos ritimasis į bedugnę subūrė fanatus - revoliucinę organizaciją, aršiai protestuojančią prieš valdžią ir siekiančią, kad „visi būtų laisvi ir kad visi turėtų ko valgyti“. Mančesteris tampa revoliucijos centru - čia vyksta visuotiniai streikai, didžiulės demonstracijos, ore tvyro revoliucinės nuotaikos. O tuo pat metu Adamas ir Lizė ima mezgti tarpusavio santykius.

 Pagrindinius kūrinio veikėjus Melvinas Burgesas sugebėjo pavaizduoti labai tikroviškai - Adamas ir Lizė, kaip būdinga daugeliui septyniolikmečių paauglių, yra maksimalistai, emociškai nestabilūs, kupini svajonių, planų ir idėjų. Jie dar nepatyrę tikrosios meilės ir nesuvokia, kokia yra tikroji žodžių „aš tave myliu“ prasmė. Antra vertus, Lizė ir Adamas nustebino savo ryžtingumu bei visišku pasiaukojimu kovojant už savo ateitį kartu. Autorius pasirinko, rodos, iki kaulelio išnarstytą turtuolės ir vargšo priešpriešą, tačiau ne itin gilinosi į poros skirtumus ir įrodė, kad šiltų jausmų puoselėjimui įtakos neturi nei finansinė, nei socialinė padėtis.

Angliškas viršelis
 Ši knyga mane privertė susimąstyti – ką įtraukčiau į dalykų, kuriuos norėčiau padaryti iki mirties, sąrašą, jei žinočiau, kad gyventi liko tik savaitė? Džimis Erlas paskutinėmis savo gyvasties dienomis apkeliavo pasaulį, paskraidė kosmose ir įkopė į Everestą. Tuo tarpu Adamas pasišventė išbandyti kokainą, permiegoti su kuo daugiau merginų, praturtėti, gerti šampaną, kol nebepastovės, užmušti ką nors, kas vertas mirti, ir padaryti ką nors tokio, kad žmonija jį atsimintų amžiams. Galbūt tokie užmojai skamba kaip kliedesiai, tačiau skaitant knygą taip toli gražu neatrodo - susidaro įspūdis, kad išgėrus mirties neįmanomų dalykų nebelieka. „Vienos savaitės su kaupu užtenka viskam, ką ketini padaryti. Kiek laiko per aštuoniasdešimt ar devyniasdešimt metų iš tikro gyvena vidutinis žmogus? O kiek laiko jis praleidžia spoksodamas į sieną, gėdydamasis, miegodamas, būdamas apsvaigęs, apdujęs?“, – tokios kūrinyje pažertos mintys tikriausiai ne vienam skaitytojui sukėlė norą pajudėti ir pakeisti savo gyvenimą iš pagrindų. Ir ši citata – tikrai ne vienintelė, kuri įkvėps bandyti, siekti, kristi, stotis, mažiau galvoti, daugiau jausti, nešvaistyti laiko veltui, mėgautis akimirkos grožiu, būti ČIA IR DABAR. „Nemąstyk, tiesiog gyvenk. Juk tokia ir yra gyvenimo esmė. Visada tokia buvo – jei tik būtų užtekę drąsos tai suvokti“. Šį kūrinį geriausiai tiktų apibūdinti kaip knygą - įkvėpimo šaltinį, priverčiantį apmąstyti savo būtį ir pasisemti gyvenimiškos išminties.

 „Hitą“ rekomenduoju visiems, kam patinka distopinės, paaugliškos, veiksmo ir įtampos nestokojančios knygos. Svarbu paminėti tai, kad šis kūrinys priklauso serijai „Beveik suaugę“, todėl jį patartina skaityti nuo 15 ar 16 metų. Susidomėjusiems linkiu daug smagių akimirkų su šia knyga rankose!

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą