2016 m. rugpjūčio 21 d., sekmadienis

Zoe Sugg „Interneto mergaitė"


Zoe Sugg
 Zoe Sugg, geriau žinoma pseudonimu Zoella, - mados ir grožio vlogerė, „YouTube“ kanale turinti daugiau nei 10 mln. prenumeratorių. Pirmoji jos knyga „Interneto mergaitė", parašyta naudojantis profesionalių rašytojų pagalba, tapo geriausiai perkamu debiutuojančio autoriaus kūriniu Didžiojoje Britanijoje - pardavimų skaičiumi aplenkė net tokius bestselerius, kaip J. K. Rowling „Haris Poteris“ ir E. L. James „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“. Belieka sutikti - romano populiarumas stulbina, tačiau prieš jį skaitant man vis dėlto iškilo klausimas, ar svarbiausią įtaką reitingams nebus padaręs autorės žinomumas. Antra vertus, ramino faktas, jog rankraščius Lietuvos leidyklos vertina itin kruopščiai, be to, mūsų šalyje lyg ir nėra ryškaus Zoe Sugg asmenybės kulto, tad apsvarsčiusi situaciją (kai skaitymui atrandi vis mažiau ir mažiau laiko, dėmesį norisi skirti tik to vertiems kūriniams), nusprendžiau „Interneto mergaitei" suteikti šansą. Ir, tiesą sakant, nepasigailėjau - kažko ypatingo knygoje neaptikau, tačiau skaitymo valandas praleidau jaukiai bei smagiai.

Knygos viršelis
 Pagrindinė kūrinio veikėja penkiolikmetė Penė - rimta pretendentė į nerangiausios literatūrinės herojės titulą. Drovi, gan uždaro būdo, neišsiugdžiusi deramo pasitikėjimo savimi jausmo, mergina nuolat papuola į nemalonias situacijas, keliančias sumaištį jos gyvenime. Laimei, paguodą Penė randa geriausio draugo gėjaus Elioto glėbyje bei tinklaraštyje, kur jau ilgiau nei metus dengdamasi Interneto Mergaitės slapyvardžiu išlieja slapčiausius jausmus. Tačiau po vieno ypač gėdingo įvykio Penei kyla poreikis kaip reikiant užsimiršti, o galimybe prasiblaškyti tampa kelionė į Niujorką. Ten protagonistė susipažįsta su žavinguoju Nojumi ir, nesunku nuspėti, patiria pirmosios meilės virpulį...

 Jei atvirai, knygos pradžia manęs nepakerėjo, tačiau kuo tolyn, tuo situacija ėmė eiti geryn - kai tik Penė atvyko į Niujorką, atsirado ir intriga, ir meniniu atžvilgiu turtingesni, ne tokie stereotipiniai veikėjų charakteriai - galų gale įsitraukiau taip, kad nepajėgiau padėti knygos į šalį tol, kol jos nebaigiau skaityti. Tenka pripažinti, siužetas buvo ganėtinai nuspėjamas, o tarp veikėjų užsimezgę jausmai - kiek per instinktyvūs, tačiau tai visai neerzino - pasidaviau veiksmo tėkmei neieškodama trūkumų, mėgavausi tekstu bei Penę aplankiusia pasaka. Matyt, nuoširdi, tyrų potyrių kupina pirmosios meilės istorija visada sušildo sielą, o kartais net nenutuokiame, kaip stipriai jos išsiilgusios mūsų širdys. Tad jei norite atsikvėpti nuo intensyvaus siužeto kūrinių ir patirti kai ką jautraus, nors ir fiktyviai išgyvento, rekomenduoju griebti „Interneto mergaitę" į rankas.

Vokiškas viršelis
 Verta pabrėžti, jog knyga yra itin paaugliška - joje ryškios jaunimui aktualios problemos: kibernetinės patyčios, išaugamos draugystės, seksualinės orientacijos nepripažinimas, nevisavertiškumo kompleksas, nemažai dėmesio skiriama ir panikos priepuoliams, su kuriais kovoja Penė. Zoe Sugg pripažįsta, kad knyga turi nemažai autobiografiškumo elementų, o minėti panikos priepuoliai taip pat yra jų dalis. Autorė teigia norėjusi pasidalyti asmenine patirtimi ir šiuo poelgiu vylėsi suteiksianti drąsos prabilti kitiems, nes pati, būdama maža, apie savo išgyvenimus neturėjo su kuo pasikalbėti. Dėl šios priežasties kūrinyje galima aptikti kelis į siužetą įkomponuotus patarimus, kaip elgtis prasidėjus priepuoliams, be to, puslapiuose, kuriuose pateikiami Penės tinklaraščio įrašai, taip pat galima rasti įkvepiančių ir neretai pamokančių minčių. Mano manymu, knyga ideali 11–16 metų amžiaus skaitytojams (labiau merginoms), nors rasti ką nors aktualaus sau daugiau mažiau pavyks ir vyresniems.

 Reziumė, „Interneto mergaitė" yra išties modernus ir, tikiu, daugumai paauglių aktualus kūrinys, kurį skaitant laikas neprailgsta - nors knyga gan didokos apimties (376 psl.), įveikiau ją vos per vieną dieną. Romantiškos, saldžios meilės istorijos ir gyvenimiškų pamokų - štai ko galite tikėtis iš Zoe Sugg debiuto. Tai skaitinys, neabejotinai sužavėsiantis jaunesnius skaitytojus, o vyresniems tapsiantis smagiu atokvėpiu nuo mokslų ar darbų.

2 komentarai :

  1. Super :) Ačiū už įrašą - buvo labai smalsu sužinoti plačiau, nes vis galvojau įsigyti šią knygą būtent dėl Zoella, kuri man kaip asmenybė patinka, tačiau supratau, kad nieko naujo nesužinosiu perskaičius :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nėra už ką, gera žinoti, jog apžvalga buvo naudinga. :) Dėl įdomių idėjų ar naujovių, tai taip, jų, bent jau mano manymu, knygoje nėra, bet jei kada ieškosit lengvo skaitinio atsipalaidavimui, tai nepraeikit pro šalį :)

      Panaikinti