2014 m. rugsėjo 12 d., penktadienis

Ransom Riggs „Ypatingų vaikų namai"


Ransom Riggs

 Tikriausiai nerastume nė vieno žmogaus, kuris šiame Ransom Riggs kūrinyje nerastų ko nors tinkamo ir įdomaus sau. „Ypatingų vaikų namai“ – tai knyga, kurioje nestinga įtampos, jaudulio, intrigos ir vietų, kurias skaitant nugara laksto šiurpuliukai. Čia taip pat galima rasti įdomių istorinių detalių, nuotykių, fantastikos, veiksmo ir meilės siužeto vingių. Autorius be abejonės vertas pačių gausiausių aplodismentų – dar neteko skaityti istorijos, kurioje sutilptų tiek daug žanrų įvairovės.

   Ši knyga, pelniusi viso pasaulio susidomėjimą ir ilgai užėmusi aukščiausias pozicijas perkamiausių knygų sąraše, yra pirmasis amerikiečių rašytojo Ransom Riggs kūrinys. Gimęs Merilande ir augęs Floridoje, „Ypatingų vaikų namų“ autorius duoną pelnėsi kurdamas trumpus filmukus. Vieną dieną jis pateikė agentūrai pasiūlymą išleisti fotografijų knygą (nuotraukų rinkimas buvo ir tebėra didžiausia Ransom Riggs aistra), tačiau Quirk Books redaktorius patarė panaudoti fotografijas kaip detales, iš kurių būsimas rašytojas galėtų sukurti ir pasakojimą. Šios idėjos rezultatas – knyga „Ypatingų vaikų namai“, kurioje tekstą papildo autentiškos, senovinės nuotraukos. Įdomu tai, kad visos fotografijos, išskyrus keletą, kurias teko minimaliai apdoroti, nė kiek nepakeistos. Jas iš savo asmeninių archyvų paskolino dešimt kolekcininkų - visi tie žmonės užfiksuotus kadrus rado senienų krautuvėlėse. Galima teigti, kad šios nuotraukos prikeltos naujam gyvenimui, o kolekcininkai išgelbėjo istorinės reikšmės ir stulbinančio grožio vaizdus iš užmaršties.

Knygos viršelis
  Tad apie ką gi ši ypatinga istorija, sukurta iš nuotraukų?  Kūrinio veiksmo centre – šešiolikmetis berniukas Džeikobas Portmanas. Būdamas mažas, vaikas nepaprastai žavėjosi savo seneliu. Tai buvo išties įdomus žmogus, kurį Antrojo pasaulinio karo metu išgelbėjo nuo baisios žydų lemties ir apgyvendino ypatingų vaikų namuose. Senelis anūkui mėgdavo pasakoti kvapą gniaužiančias istorijas apie pabaisas ir ypatingus vaikus, jis net turėjo išsaugojęs keletą nuotraukų, kuriose buvo užfiksuoti savo galias demonstruojantys Džeikobo bendraamžiai. Tačiau, kaip ir kiekvienas vaikas, Džeikobas užaugo, o įžengęs į suaugusiųjų pasaulį, pradėjo nebetikėti senelio pramanais. Jam atrodė, kad tai tik pasakos mažiems vaikams, o senos nuotraukos – nevykusios klastotės.

  Vieną dieną Džeikobas, nuvažiavęs aplankyti savo mylimo senelio, randa jį sunkiai sužeistą. Senelis prieš mirtį anūkui spėja pakuždėti kelis sakinius, kad esą Džeikobas žūtbūt turi nuvykti į ypatinguosius vaikų namus, nes tik ten jam busią saugu. Bėgant laikui, vaikinas kartu su savo tėčiu išsiruošia į mažytę salelę prie Velso krantų, kur kadaise veikė panelės Peregrinės ypatingų vaikų namai. Didžiam Džeikobo nusivylimui, ten jau seniai niekas nebegyvena, o didžiulis namas, apie kurį su didžiuliu susižavėjimu jam pasakodavo senelis, pavirtęs griuvėsiais. Kiek pakamantinėjęs salos gyventojus ir apšniukštinėjęs vaiduoklių namą, vaikinas pagaliau suranda būdą išsiaiškinti senelio paslaptis - jis nukeliauja į 1940 metų rugsėjo trečiąją, kur panelės Peregrinės vaikų namai vis dar skamba nuo jame gyvenančiųjų juoko, o pats namas stovi lyg nieko nebūtų atsitikę – nesugriuvęs ir jaukus...
Kelios nuotraukos iš knygos

  Ypatingų vaikų namai - tai viena geriausių knygos idėjų, su kuriomis man teko susidurti. Juodai baltos fotografijos taip pat prisideda prie kūrinio savitumo – jos sukuria gan šiurpoką atmosferą. Užtenka pažvelgti į viršelį, kurį puošia mergaitė, per pėdą pakilusi nuo žemės, ir  jau nugara perbėga šiurpuliukai. Būtent dėl viršelio aš ir vengiau pradėti skaityti šią knygą, tačiau vos atvertusi pirmuosius puslapius ir pasinėrusi į autoriaus kūrybą supratau, kad tikrai nenusivilsiu. Kaip sakoma, nereikia apie knygą spręsti iš jos viršelio, kaip ir apie žmones nederėtų spręsti iš jų išvaizdos, todėl nedvejokite ir perskaitykite šį kūrinį.
  
 Gera naujiena – lietuviškai išversta ir antroji „Ypatingų vaikų namų“ dalis, kurios aprašymą galite rasti spustelėję ČIA. 2015 metais kino sales pasieks ir filmas, kurį režisuoja Tim Burton (kiti jo darbai - „Alisa stebuklų šalyje“, „Čarlis ir šokolado fabrikas“, „Betmenas“, „Beždžionių planeta“, „Nakties šešėliai“), todėl galime tikėtis išties nepakartojamo reginio. Knygos anonsą galite pamatyti ČIA.

6 komentarai :

  1. Kuriam knygyne galima rast šią knygą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai žinau, kad yra Pegaso knygyne. Gali pasitikslinti nuėjusi į http://www.pegasas.lt/index.php?cl=details&anid=3cdb43710 ir paspaudusi „Kuriame knygyne yra" :)

      Panaikinti
  2. Viena pastabėlė, ten ne filmo, o pačios knygos anonsas. Dar filmo trailer'o nėra kiek žinau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norėčiau atsisiųsti šią knygą PDF formatu, tik nežinau per kurį puslapį...

    AtsakytiPanaikinti