2015 m. spalio 21 d., trečiadienis

Cat Clarke „Lemiamas apsisprendimas"


Cat Clarke
 Pagrindinė priežastis, kodėl nutariau į rankas paimti Cat Clarke bestselerį, buvo penki žodžiai knygos anotacijoje: „Įtempto siužeto psichologinis trileris jaunimui”. Į lietuvių kalbą išverstų šio žanro kūrinių nėra itin daug, todėl pasitaikius progai visados su dideliu malonumu leidžiuosi į pavojų, įtampos, nerimo, laukimo bei jaudulio persmelktą realistinį pasaulį. Kaip ir buvo galima tikėtis, „Lemiamą apsisprendimą” perskaičiau vienu prisėdimu, vos per kelias kvapą gniaužiančias valandas, ir dar kartą įsitikinau, kad nuo gero psichologinio trilerio neįmanoma atsitraukti. Šią įtikinamą istoriją, kupiną nuodėmingų paslapčių, nederamų draugysčių ir nenumaldomos meilės motyvų, stipriai rekomenduoju į rankas paimti kiekvienam.
 Be žinios dingusi Londono moksleivė Tara Čembers oficialiai pripažinta negyva, o keturios merginos, žinančios, kas jai atsitiko, slepia kraupią tiesą.
 Mokyklinė eskursija - savaitė laukinėje Škotijos gamtoje – Alisai King toli gražu neskambėjo kaip svajonių atostogos, o paskirtosios kambario draugės neatrodė kaip svajonių komanda. Viename namelyje Alisai tenka apsistoti kartu su geriausia drauge Kese, vienišąja, niekieno nemėgstama Pole, uždarąja melomane Rėja ir populiariąja aštrialiežuve Tara, vienu rankos mostelėjimu gebančia paversti bet kieno gyvenimą pragaru. Vieną dieną jos taikiniu nepelnytai tapus Polei, už teisybę kovojanti Kesė nusprendžia, kad atėjo metas atkeršyti ir pamokyti arogantišką gražuolę. Tačiau pokštas netikėtai pakrypsta sukrečiančia linkme ir tampa aišku, jog niekas niekada nebebus kaip buvę...
Knygos viršelis
 Pasakysiu be užuolankų: „Lemiamas apsisprendimas” atitiko visus mano gerai knygai taikomus kriterijus - ji sužavėjo viskuo – ir idėjos perteikimu, ir veikėjų išpildymu, ir neeiline romano struktūra. Autorė gudriai sužaidė veiksmo erdve bei laiku – istoriją pradėjo ne Škotijos stovyklos epizodu, bet laidotuvių, tiksliau, pamaldų už mirusiąją, scena ir tik gerokai vėliau, sustiprindama intymų skaitytojo ir pagrindinės kūrinio herojės Alisos ryšį, šios lūpomis atpasakojo tragiškosios nakties įvykius. Tokie meistriškai sukurpti dabarties, praeities ir ateities šuoliai leido į situaciją pažvelgti iš įvairių perspektyvų bei įvertinti protagonistų poelgius keliais aspektais.
  Įdomu ir tai, kad šioje knygoje nėra nei teigiamų, nei neigiamų veikėjų – visi jie paprasti, romūs žmonės, papuolę į nepavydėtiną situaciją ir dabar besiblaškantys ties pasirinkimo riba. Ir Kesę, ir Alisą, ir Polę, ir Rėją skaitytojas gali kaltinti įvykdžius žmogžudystę arba jų neteisti – viskas priklauso tik nuo jo paties moralinių nuostatų. Skaitant kūrinį kyla daugybė klausimų: kaip vertėtų elgtis - atskleisti skaudžią tiesą to nusipelniusiems žmonėms ar nutylėti paslaptį stengiantis juos apsaugoti nuo vidinės gėlos? Ar įmanoma gyventi visavertį gyvenimą kamuojamam kaltės jausmo? O kiek emocijų savyje gali sutalpinti žmogus? „Lemiamas apsisprendimas” tikrai ne veltui priskiriamas psichologinių trilerių kategorijai – jis turi gilią potekstę, tačiau sklandaus, patrauklaus teksto dėka ją išskaityti nėra sunku, o romano puslapiai verčiasi tarsi patys savaime.
Angliškas viršelis
 Dar vienas aspektas, į kurį noriu atkreipti Jūsų dėmesį, yra „Lemiamo apsisprendimo” realistiškumas. Visi Cat Clark bestselerio veikėjai yra tokie tikroviški, kad, rodos, bet kurią akimirką gali imti ir iššokti iš romano puslapių. Ir Alisa, ir Tara, ir Kesė, ir Polė, ir Rėja galėtų be vargo įsilieti į bet kurios mokyklos mokinių gretas – manau, kiekvienas, atidžiai apžsižvalgęs aplinkui, nesunkiai atrastų bent po vieną šių merginų prototipą. Knygos realistiškumo įspūdį stiprino ir Alisos nuostata, jog žmogžudystės ir apgailėtini meilės operos scenarijai negali būti paprastos, niekuo neišsiskiriančios merginos gyvenimo dalis. Jai, visai kaip ir mums, šie įvykiai atrodė utopiški, tolimi, niekados nepaliesiantys mūsų.
 Užsiminiau, kad kertinės „Lemiamo apsisprendimo” temos yra atgaila ir kaltė, todėl noriu pridurti, kad Cat Clarke jomis neapsiribojo ir istoriją pagardino švelniu romantikos prieskoniu. Nenorėdama sugadinti skaitymo malonumo, jos detalių neatskleisiu, bet užsiminsiu, kad autorė itin tiksliai užfiksavo pirmąjį įsimylėjimo jausmą, o kriminalinės istorijos motyvai suteikė jam ypatingo veržlumo, dinamikos bei intensyvumo.
Vokiškas viršelis
 Reziumė, „Lemiamas apsisprendimas” man patiko nuo A iki Z, užvertusi paskutinį knygos lapą net pasigailėjau, kad romaną perskaičiau taip greitai. Tikiu, kad ir Jūs, paėmę šią istoriją į rankas, kartu su Alisa patirsite nepamirštamą emocinę kelionę. Subtilus autorės humoras, potekstės gylis, tamsioji knygos pusė ir gyvenimiškos pamokos – absoliučiai viskas neįtikėtinai dera tarpusavyje ir papildo vienas kitą. Vienareikšmiškai vienas geriausių mano skaitytų kūrinių.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą