2016 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Holly Smale „Kas auksu žiba“


 Neskaičiusiems knygų „Moksliukė“, „Netikėlis modelis“ ir „Tobulas gyvenimas", skaityti šio aprašymo nepatartina! 

Holly Smale
  Jei esate „Moksliukės“ serijos gerbėjai, tikriausiai neverta aušinti burnos pasakojant, kuo išskirtinė Holly Smale kūryba ir ko gi galima tikėtis iš jos knygų. Formulė paprasta - dar viena serijos dalis – dar daugiau nuosmukių bei pakilimų viso pasaulio skaitytojų numylėtos Harietos gyvenime. Moksliukiški faktai, šmaikštus pasakojimo tonas ir rimtos, kiekvienam paaugliui gerai pažįstamos problemos – jei pamėgote ankstesniuosius romanus, tikrai neatsispirsite ir šiam.

 Harietos Maners ir vėl laukia nemenkas iššūkis – porą savaičių pagyvenus Jungtinėse Amerikos Valstijose ir praleidus mokslo metų pradžią, jai teks pavėluotai integruotis naujoje aplinkoje (užbėgus už akių pridursiu, jog verčiant romaną, matyt, įsivėlė klaida: protagonistė – ne šeštokė, o vadinamoji sixth-form studentė, t.y. prieš teikdama paraišką į universitetą du metus dalykus mokysis A lygiu (pradės šešiolikos, kursą baigs sulaukusi aštuoniolikos)). Taigi Harieta, vienuolika metų nuo savo daiktų trynusi užgauliojimus bei jautusis atskirtąja, dabar turės progą viską pradėti nuo pradžių. Tik klausimas, ar šįkart bus kitaip, lieka atviras – herojės gyvenime įvykiai dažnai klostosi ne pagal planą…

Knygos viršelis
 Galiu pasakyti, jog Holly Smale išties turi parako nustebinti – ketvirtoje serijos dalyje Harietą išvysite visai kitokiu amplua nei įprastai. Įvykiams pakrypus netikėta linkme, jos įvaizdis pakis ne tik Jūsų, ją supančių aplinkinių, bet ir pačios kūrinio veikėjos akyse. Stebėti, kaip Harietai sekasi dorotis su netikėtai užgriuvusia populiarumo banga, ir juokinga, ir tam tikru atžvilgiu skaudu, bet svarbiausia, jog iš viso to galima daug ko pasimokyti – ne viskas auksas, kas auksu žiba, o netikri draugai panašūs į šešėlius - kartu būna tik saulėtomis dienomis…
                                                                                                      
 Nuosekliai skaitydama „Moksliukės“ seriją atkreipiau dėmesį, jog kiekvienoje dalyje Harieta išmoksta bent vieną svarbią pamoką ir kaskart tampa brandesnė asmenybė. Ji jau nebe ta mergaitė, kuri siekdama išvengti problemų slėpdavosi po stalu – Harieta kuo toliau, tuo labiau įgyja ryžto, drąsos, pasitikėjimo savo jėgomis ir tai žavi, nes kartu su pagrindine veikėja auga ir skaitytojas. Turint omeny tai, kad knyga veikiausiai orientuota į vienuolikos-šešiolikos metų paaugles, joms geresnės rekomendacijos už šią seriją, matyt, negalėčiau rasti – jei kada turėsiu dukrą, pasistengsiu, jog „Moksliukės” serija atsidurtų jos skaitinių lentynoje.

Prancūziškas viršelis
 Savaime suprantama, „Kas auksu žiba” nebūtų Geek Girl knyga be nuotykių mados pasaulyje – Harieta, pabuvojusi Rusijoje, Japonijoje ir Niujorke, šį kartą gauna neįtikėtiną pasiūlymą filmuotis šiaurės vakarų Afrikoje, Maroke. Be devynių galybių nesėkmių ir nesusipratimų, lydinčių ją kelionės metu, skaityti apie įspūdingą kraštovaizdį ir potyrius, kaip visada, buvo vienas malonumas – net gaila, kad šis epizodas nebuvo akcentuotas daugiau.

 Na, o kalbant apie romantiką, jos, daugumos nusivylimui, bus ne per daugiausia. Niko trūko ir tikrai nežinia, ar šių veikėjų keliams dar bus lemta susikirsti. Juo labiau, kad, mano manymu, horizonte pasirodė naujas ir net, sakyčiau, labai tikėtinas meilės objektas. Visgi prognozuoti, kaip viskas klostysis, sunku – geriau jau luktelėkime, ką pateiks tęsinys.
                                                                                                                                                     
 Viską apibendrinus, romaną „Kas auksu žiba” laikau vienu geriausių Geek Girl serijoje. Čiupkite jį tada, kai norėsis lengvo, šmaikštaus, pamokančio, bet nebanalaus skaitinio – jis Jums neabejotinai suteiks porą įdomiai praleistų skaitymo valandų.

1 komentaras :