2017 m. liepos 31 d., pirmadienis

Leigh Bardugo „Šturmas ir audra“

 Neskaičiusiems knygos „Šešėlis ir kaulas“, skaityti šio aprašymo nepatartina!

Leigh Bardugo
 Nuo to laiko, kai perskaičiau pirmąją šios trilogijos dalį, prabėgo metai. Nuo tada, kai tęsinys atsidūrė mano knygų lentynoje, – beveik pusmetis. Bet visgi džiaugiuosi, kad prisiruošiau skaityti tik dabar – nusigraužčiau nagus, jei finalo tektų laukti ilgėliau (beje, istorijos pabaigą sužinosime dar šiemet!).

 Romano veiksmas prasideda praėjus dviem savaitėms po pirmosios dalies įvykių. Kirtę Tikrąją jūrą, Alina ir Malas apsistoja Koftone ir norėdami pasijusti saugūs ketina traukti į gūdų užkampį šalies pasienyje. Tačiau jų planus kone iškart (svarbių detalių, kaip ir visada, neatskleidžiu – tai nutinka jau pirmuose puslapiuose) sujaukia pėdsakus suuodęs Darklingas. Lyg to būtų maža, jis pasirodo keleriopai sustiprėjęs – nuo šiol Ravkos valdovui paklūsta ne tik tamsa, bet ir šešėliai. Dar daugiau pavojų ir dar daugiau intrigų – skaitant nuobodžiauti tikrai nebus kada!

Knygos viršelis
 Prisipažinsiu, tikrai nesitikėjau, kad „Šturmo ir audros“ įvykiai įsisiūbuos taip greit – maniau, Darklingas geriausiu atveju pasirodys antrajame knygos trečdalyje, o pirmasis bus išnaudotas romantinės įtampos, galbūt dar Alinos galios stiprėjimo vystymui. Tačiau, kaip jau minėjau, autorė nieko nelaukusi griebė jautį už ragų, ir tai pasiteisino su kaupu. Kaipmat ėmė tvyroti slogi bejėgiškumo nuojauta ir tapo įdomu, kokį sprendimą, įmesti į padėtį be išeities, sugebės atrasti Alina bei Malas. Ir nors intensyvus veiksmo tempas laikui bėgant sulėtėjo, intriga ne tik kad nepradingo, ji dar ir išaugo – Leigh Bardugo tiesiog meistriškai prikausto dėmesį.

 Naujos užduotys, nauji konfliktai, nauji iššūkiai, reikalaujantys ir fizinių, ir mentalinių pastangų... Ne, tai dar ne viskas – reikia nepamiršti ir naujų veikėjų! Autorė pristatė keletą ryškių asmenybių, kurių vieną netgi įvėlė į romantikos trikampį (gal jau reikėtų sakyti keturkampį?). Kas, kaip, kodėl, neatskleisiu, bus įdomu išsiaiškinti patiems, bet užsiminsiu, kad šio veikėjo humoro jausmas ne tik praskaidrins nuotaiką, bet, tikėtina, privers ir keliskart nusikvatoti. Pagirtina ir tai, jog Leigh Bardugo nepamiršo atsargumo jausmo – net ir smagiausiais akimirksniais Alinos neapleido pavojaus, baimės nuojauta. Ji suvokė negalinti niekuo, absoliučiai ničniekuo pasitikėti, nes grišų pasaulyje kiekvienas gali būti išdavikas.

Vokiškas viršelis
 Rodos, minėjau tai anksčiau, bet pasikartosiu – ši serija mane žavi tuo, kad joje per daug neišryškintas romantikos aspektas. Nesakau, kad jis neįdomus ar neintriguoja, paprasčiausiai autorė sukūrė tokį įdomų pasaulį, kad būtų nuodėmė užgožti jį dominuojančia meile. Taip, šioje knygoje gan daug santykių aiškinimosi, kai kas netgi atsiskleista visai kitomis spalvomis ir dėl to kelia klausimų, bet, mano nuomone, tam nebuvo leista tapti esminiu akcentu. Čia ir strateguojama, ir įsigilinama į save, ir plečiamos magijos ribos, vienu žodžiu, knyga, kaip ir visa serija, turtinga įvairiais atžvilgiais – joje yra visko po truputį, todėl ji patikti turėtų įvairesnių žanrų, ne tik maginės fantastikos ar YA gerbėjams.

 Dar vienas privalumas (nors, jei norit matyti Aliną ir Malą kartu, ir trūkumas...) – šie veikėjai ženkliai keičiasi, o besikeisdami, deja, tolsta. Mergina ima trokšti vis daugiau galios, vaikinas tampa nostalgiškas ir atšiaurokas. Romane nemažai dvejonių, bandymo susivokti savyje ir tikrai neaišku, kur šitie apmąstymai nuves. Dėl to įdomu, ką pateiks finalas – juk vienoje vietoje veikiausiai atsidurs visut visi – ir mylimi, ir nemylimi – veikėjai. Atrodo, bet kas gali padaryti bet ką. Nė nenumanau, ko tikėtis, bet labai tikiuosi vieno – laukimas pasiteisins.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą