2015 m. birželio 1 d., pirmadienis

Gayle Forman „Tik viena diena“


Gayle Forman
 Gayle Forman knyga „Tik viena diena“ į mano rankas papuolė neatsitiktinai – nenumaldomu greičiu artėjant vasaros sezonui, kilo noras kuriam laikui atidėti visus rimtus kūrinius ir griebti lengvus, nuotaikingus romanus. Dar nė nepradėjusi skaityti šios knygos buvau beveik šimtu procentų įsitikinusi, jog nenusivilsiu – akį patraukė išskirtinis viršelis, pavadinimas, anotacija, o be to, daug ką žadėjo ir autorės pavardė. Mano nuojauta pasitvirtino - svaigia romantika, meile bei svajonėmis alsuojantys knygos puslapiai, visa apimantis kelionių jaudulys, pagrindinės kūrinio veikėjos savojo „aš“ paieškos man patiko ne ką mažiau nei graudi Mijos istorija, aprašyta romane „Jei pasilikčiau“. Tai – be galo žaismingas, įkvepiantis, greitai ir lengvai skaitomas kūrinys, kurį, nė kiek neabejoju, daugeliui pavyks įveikti vos per vieną dieną ir kuris net ir didžiausią skeptiką privers patikėti lemtingais atsitiktinumais bei sužadins laisvės ir nuotykių troškimą.

 Pagrindinė šio kūrinio veikėja Alison, baigusi vidurinę mokyklą, išvyksta į gana nuobodų trijų savaičių turą po Europą, kurį gelbsti tik draugės Melani draugija. Paskutinę kelionės dieną ši kruopšti, atsakinga ir pareiginga mergina sutinka dailų, simpatišką nepažįstamąjį, kuris nevykusį turnė apverčia aukštyn kojomis. Nerūpestingas, po pasaulį besibastantis aktorius pasiūlo merginai atsisakyti suplanuotos kelionės ir pakviečia ją vienai dienai kartu vykti į Paryžių. Nors, pasak Melani, Alison yra „alergiška avantiūroms“, ji šįsyk neatsispiria pagundai, atsako „taip“ ir leidžiasi į romantiškiausią nuotykį savo gyvenime. Tačiau kitą rytą prabudusi viena, mergina grįžta į niūrią realybę - sudaužyta širdimi ji patraukia namo ir pradeda naują – universiteto studentės – gyvenimo tarpsnį. Ar Alison pavyks išsiaiškinti, kodėl Vilemas ją paliko ir ar jai pavyks jį rasti pasaulyje, kuriame gyvena daugiau nei septyni milijardai žmonių?

Knygos viršelis
Pirmasis išskirtinis šios knygos bruožas – jos formatas. „Tik viena diena“ yra suskirstyta į dvi dalis – pirmojoje detaliai nupasakota Alison bei Vilemo Paryžiuje praleista diena, o antroji, „Vieni metai“, skaitytojus nukelia į Ameriką, Bostono universitetą, kurioje rašytoja pateikia tolimesnius Alison gyvenimo įvykius. Pirmoji dalis – žaisminga, romantiška, nuotaikinga, tuo tarpu antroji yra gilesnė, prasmingesnė ir, mano manymu, kur kas įdomesnė. Knygos pradžia man pasirodė kiek banaloka, nedaug kuo išskirtinė, net, drįsčiau teigti, truputėlį ištęsta, tačiau antroji dalis vienu mostu nuvijo visas kilusias abejones ir dar kartą įrodė, kad Gayle Forman yra savo srities profesionalė. Ji sukūrė tokią intriguojančią pabaigą, kad negaliu nustygti vietoje – taip noriu sužinoti, kas vyko toliau! Beje, antrosios serijos dalies „Tik vieni metai“ veiksmas yra pasakojamas iš Vilemo perspektyvos, o trečioji (ir paskutinė) yra trumpa keturiasdešimties puslapių istorija. Viliuosi, kad ne už ilgo tęsinių sulauksime ir Lietuvoje.

 Šio romano stiprybė yra ta, kad jo siužetas nesisuka vien tik apie meilę – pagrindinė šios knygos tema yra savęs ieškojimas bei atradimas. Kūrinio pradžioje Vilemas užsimena, kad Alison, jo manymu, yra labai panaši į Luizą Bruks, amerikiečių aktorę ir šokėją, XX a. trečiojo ir ketvirtojo dešimtmečio žvaigždę, todėl žaismingai pramena merginą Lulu. Kartu su šia pravarde Alison atranda tokių savo savybių, kurių niekada nemanė turinti – ji tampa spontaniška, linksma, drąsi ir ryžtinga. „Nors man tik aštuoniolika, aš žinojau, kad pasaulis dalijasi į dvi grupes: tuos, kas veikia, ir tuos, kas stebi. Žmones, kuriems viskas krinta kaip iš dangaus, ir likusius, kuriems viskas nelengvai atsieina. Merginas, vardu Lulu, ir merginas, vardu Alison. Bet man nė į galvą neatėjo tai, kad, apsimetusi Lulu, aš kada pereisiu į tą kitą grupę, kad ir vienai dienai“, - prisipažįsta mergina. Ne kas kitas, o Vilemas parodo Alison, kaip pasiklysti, o ji įrodo sau, kad gali atrasti save, palaipsniui atsiveria galimybėms, suvokia, kokią milžinišką galią turi žodis „taip“ ir kad svarbu yra ne būti apskritai, o kaip būti. Ši knyga skatina skaitytojus išžengti iš komforto zonos - ryžtis naujiems iššūkiams, pasitikėti savimi, siekti užsibrėžtų tikslų, dažniau sakyti „taip“ ir niekad nesiliauti šypsotis gyvenimui. Juk, kad ir kaip banaliai tai beskambėtų, gyvename tik kartą, bet kiekvieną dieną. Ir per ją gali nutikti bet kas – žmogus vieną dieną gimsta, vieną dieną miršta, per vieną dieną gali pasikeisti ir per vieną dieną gali įsimylėti. Bet kas gali nutikti vos per vieną dieną.

Angliškas viršelis
 Ši knyga, nė neabejoju, sužavės visus kelionių mėgėjus – Jūs turėsite progą virtualiai apsilankyti ne tik meilės miestu tituluojamame Paryžiuje, bet ir gyvybe pulsuojančiame Amsterdame, spalvingajame Londone bei egzotiškajame Kankūne. Visos šios vietovės aprašytos paprastos turistės – Alison – akimis, todėl kartu su ja kiekviename žingsnyje atrasite ką nors naujo, žavėsitės menkiausiomis smulkmenomis, patirsite daugybę jaukių, šiltų akimirkų, o galiausiai ir patys užsinorėsite užsimesti kuprinę ant pečių ir leistis ten, kur tik akys mato ir kviečia širdis. Smagiausia tai, kad vasara dar tik prasideda ir galbūt mums visiems pavyks apsilankyti savo svajonių šalyje – ko jau ko, bet ši knyga mane išmokė tikėti lemtingais atsitiktinumais!

 Šį itin vasarišką romaną siūlau į rankas paimti visiems, jaučiantiems kelionių troškulį, mėgstantiems optimizmo, įkvėpimo nestokojančias knygas, taip pat Viljamo Šekspyro kūrybos gerbėjams, nes kūrinio siužetas yra glaudžiai susijęs su šio anglų rašytojo, poeto ir dramaturgo pjesėmis. Galiu garantuoti, kad laikas, praleistas skaitant šią istoriją, tikrai nepraeis veltui, o ją perskaitę pajusite norą pasikeisti ir imsite kitaip žvelgti į kiekvieną naujai išaušusią dieną. Tai kiekvieno dėmesio vertas skaitinys. 

4 komentarai :

  1. Puiki knyga, asmeniškai irgi labai rekomenduoju. :)
    Siūlau kiek rečiau naudoti "Ši knyga/šis romanas", nebijok įterpti ir kūrinio pavadinimą, nes įvairovė tik privalumas, kadangi šiuo metu man bent jau labai į akis krenta :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, džiaugiuosi, kad mūsų nuomonės sutapo ir didelis ačiū už pastebėjimą, būtinai atkreipsiu dėmesį. :)

      Panaikinti
  2. Man irgi labai patiko ši knyga, o pabaiga privertė susirasti antrą dalį, bet nusprendžiau palaukti ir pasimėgauti lietuviška versija :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip tik vakar baigiau skaityti šią knygą, ji mane taip įtraukė, kad ją perskaičiau per 3 dienas. Ši knyga nuostabi <3

    AtsakytiPanaikinti