2015 m. rugsėjo 11 d., penktadienis

Jenny Han „Visiems vaikinams, kuriuos mylėjau“



Jenny Han
 Jenny Han bestselerį „Visiems vaikinams, kuriuos mylėjau“ troškau į rankas paimti nuo pat jo pasirodymo Amerikos knygynuose, tačiau su giliu atodūsiu vijau šią mintį šalin, mat vis dar nesijaučiau pribrendusi  knygų skaitymui anglų kalba. Tikriausiai nesunku įsivaizduoti, kokia didžiulė laimės banga mane užplūdo sužinojus, jog romano sulauksime ir išversto lietuviškai. O džiaugtis tikrai buvo ko - nuotaikinga, patraukli, optimizmu spinduliuojanti, greitai ir lengvai skaitoma Laros Džinės istorija nuo pat pirmųjų puslapių pavergė savo nuoširdumu – tai smagus pasakojimas apie šeimą, draugystę ir paauglišką meilę.  
 Amerikiečių rašytoja Jenny Han gimė ir užaugo Ričmonde, Virdžinijoje, kartu su savo jaunesniąja seserimi. Baigusi vidurinę mokyklą, autorė tęsė mokslus Šiaurės Karolinos universitete, kur parašė savo pirmąją knygą Shug. Sulaukusi sėkmės, jauna ir talentinga mergina ėmėsi kito projekto ir į rinką paleido paaugliams skirtą The Summer I Turned Pretty trilogiją, kuri veikiai tapo New York Times bestseleriu. 2011-aisiais Jenny Han kartu su Siobhan Vivian ėmėsi kurti Burn to burn seriją, paskutinė, trečioji, jos dalis pasirodė 2014-aisiais. Tais pačiais metais pasaulį išvydo dar viena autorės knyga „Visiems vaikinams, kuriuos mylėjau“, gimusi iš rašytojos asmeninės patirties.
 Pagrindinė šio romano veikėja Lara Džinė – šešiolikmetė romantikė, sauganti savo parašytus meilės laiškus mamos dovanotoje skrybėlių dežutėje. Tai nėra meilės laiškai tiesiogine to žodžio prasme - jie tarsi atsisveikinimas, reiškiantis, kad Lara Džinė nebemyli kurio nors vaikino. Visoms penkioms savo buvusioms simpatijoms mergina popieriaus skiautelėse išklojo viską, ką saugojo savo širdyje, nenutylėjo nieko žinodama, jog šie laiškai niekada nepasieks savo adresatų. Tačiau vieną dieną meilės prisipažinimai paslaptingai dingsta iš stropiai saugomos skrybėlių dėžutės ir... penki vaikinai vienu metu sužino apie Laros Džinės jausmus! Merginai teks gerai pasukti galvą, kaip išsikapanoti iš itin keblios padėties, o jos sukurpti sprendimai tik dar labiau apsunkins jau ir taip sudėtingą situaciją. 
Knygos viršelis
 Nors skaitant „Visų vaikinų, kuriuos mylėjau“ anotaciją gali kilti įspūdis, jog šis kūrinys yra tik saldi meilės istorija, taip anaiptol nėra – knygos autorė sugebėjo puikiai balansuoti tarp romantinės linijos ir šeimos santykių dinamikos. Lara Džinė romane sprendžia ne tik košmarišką meilės laiškų scenarijų, bet ir stengiasi pakeisti vyresnėlės sesers Margo vaidmenį šeimoje. Po judviejų ir devynmetės Kitės mamos mirties Margo perėmė visas motinos pareigas: ėmėsi rūpintis buities darbais ir sesutėmis, kad tik kuo labiau palengvintų sunkiai dirbančio tėčio gyvenimą. O atėjus metui, kai Margo turėjo iškeliauti už keturių tūkstančių mylių studijuoti viename iš Škotijos koledžų, visa našta vienu ypu užgulė šešiolikmetės Laros Džinės pečius. Būtent apie Song mergaičių santykius bei jų buitį man ir buvo mieliausia bei įdomiausia skaityti – Jenny Han puikiai atskleidė seserų bendrystę bei parodė, kaip atstumas, viena kitos erzinimas ir perėjimas į suaugusiųjų pasaulį gali paveikti artimų šeimos narių draugystę. 
  Jei jau prakalbau apie Larą Džinę, turiu pasakyti, jog jos, kaip individualios asmenybės, vargu, ar įmanoma nepamėgti – ši mergina pasižymi devyniomis galybėmis gerų savybių – ji paslaugi, maloni, nuoširdi, kūrybinga, turinti gerą humoro jausmą, visados ištiesianti pagalbos ranką, trykštanti energija ir spinduliuojanti pozityvumu – tikras kiekvienos paauglės geriausios draugės idealas. Norėdama ją su skaitytojais supažindinti kuo artimiau, autorė į pagalbą pasitelkė įvairiausias smulkmenas, pavyzdžiui, net kelis kartus akcentavo išskirtinį Laros Džinės mados jausmą ir jos aistrą suktis virtuvėje. Iš tiesų skaitant knygą teks ne kartą varvinti seilę – versdama puslapius radau tiek daug gundančiai skambančių receptų, kad net kilo mintis, jog Jenny Han galėtų išleisti šalutinę serijos istoriją, kurioje sutalpintų visus knygoje paminėtus receptus. Jei mus pasiektų lietuviškas tokios knygos vertimas, nė neabejoju, būčiau pirmoji, kuri ją įsigytų!
Lenkiškas viršelis
 Kalbant apie romantinę liniją, ji šiame kūrinyje išties ganėtinai įdomi – istorijos veiksmas iš esmės sukasi apie du vaikinus – Džošą, Margo buvusįjį, ir geidžiamiausią mokyklos gražuoliuką Piterį. Nors man jie nepasirodė pernelyg ypatingi, vis dėlto emocijas sukėlė – knygos pradžioje sirgau už vieną, po to persimečiau prie kito, o dar vėliau sugrįžau prie pirmojo pasirinkimo. Manau, apsispręsti, kuriam jaunuoliui skirti didesnes simpatijas, bus kebloka ir Jums, juo labiau, kad antroji serijos dalis taipogi turėtų pažerti smagių netikėtumų.
 Reziumė, knyga „Visiems vaikinams, kuriuos mylėjau“ turėtų nenuvilti romantinių komedijų gerbėjų – nuotaikingas, lengvo turinio romanas puikiai tiks atokvėpiui tarp mokslų ir darbų. Nors Jenny Han bestselerio ir nepriskirčiau prie savo mėgstamiausių, skaitydama jį linksmai bei turiningai leidau laiką, todėl su malonumu laukiu ir antrosios dvilogijos dalies.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą