2014 m. rugpjūčio 29 d., penktadienis

Ann Brashares „Keliaujančių kelnių seserija"



Ann Brashares
 „Keliaujančių kelnių seseriją" be jokių kalbų apdovanoju knygos - vasaros karalienės - titulu. Šmaikšti, originali ir beprotiškai įdomi istorija nusipelno būti skaitoma ne kartą ir ne du, todėl sau pažadėjau, kad šį Ann Brashares kūrinį skaitysiu kiekvieną mielą vasarą. Tai bus tradicija, kuri kasmet suteiks man džiaugsmo.

 Knygos veiksmas sukasi apie neišskiriamų draugių ketveriukę, kurią sudaro Lena, Tibė, Karmen ir Bridžita. Merginos pažįstamos nuo pat gimimo, visos keturios gimė vasaros pabaigoje. Galvojate, kad tai sutapimas? Ne, veikiau priežastis, dėl kurios viskas ir prasidėjo. Neišskiriamųjų draugių  mamos kartu lankė aerobikos treniruotes nėščiosioms, tačiau laikui bėgant jų draugystė išblėso. Laimei, tai nepadarė įtakos Lenos, Tibės, Karmen ir Bridžitos draugystei – jų keliai ne tik neišsiskyrė, jos tapo artimos lyg seserys. 

Knygos viršelis
 Šis tarpusavio ryšys dar labiau sustiprėjo įsikūrus Keliaujančių Kelnių Seserijai. Prieš pat vasaros pradžią Karmen dėvėtų drabužių parduotuvėje įsigijo iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatingus džinsus. Netrukus paaiškėjo, kad tai stebuklingos kelnės – nepaisant to, kad Lenos, Tibės, Karmen ir Bridžitos figūros itin skirtingos, šie džinsai nepriekaištingai tiko visoms. Susižavėjusios merginos nusprendė įkurti Kelnių seseriją ir pagal specialų grafiką visą vasarą viena kitai pakaitomis siųsti stebuklinguosius džinsus, o grįžus iš kelionių ir parsivežus galybę įspūdžių ant jų įamžinti laiką, kurį praleido su Kelnėmis.

 Pirmoji Keliaujančių Kelnių Seserijos vasara buvo kitokia nei įprastai. Tai buvo pirmoji vasara, kurią merginos privalėjo praleisti atskirai. Karmen važiavo į Pietų Karoliną pas tėtį, kurio išsiskyrus tėvams nematė daugybę mėnesių, Lena su seserimi Efe dviem mėnesiams keliavo į Graikiją pas senelius, Bridžita skrido į futbolo stovyklą Badža Kalifornijoje, o Tibė liko namie. Merginos susitarė viena kitai rašyti laiškus ir visomis išgalėmis palaikyti ryšį. Žinoma, pagrindiniu jų draugystės įrodymu liko Keliaujančios Kelnės, kurios buvo prisigėrusios visos ketveriukės esybės. 

Angliškas viršelis
 Nors Tibės, Lenos, Karmen ir Bridžitos planai buvo daugmaž aiškūs, kiekvienos vasara neapsėjo be staigmenų. Lena, gražuolė, tačiau drovi mergina tapo močiutės taikiniu – ji stengėsi anūkę supiršti su vaikinu, vardu Kostas. Bridžita, drąsi, energinga sportininkė, futbolo stovykloje netikėtai pamilo vieną iš trenerių, o Karmen teko nusivilti viešnage – paaiškėjo, kad jos tėtis susižadėjo su kita moterimi, turinčią du vaikus. Tibė, likusi namie ir pradėjusi dirbti prekybcentryje, netikėtomis aplinkybėmis susipažino su Beile, mergaite, kuri sirgo leukemija. Galiu drąsiai teigti, kad tai pati ryškiausia asmenybė Ann Brashares kūrinyje. Beilė – itin atviras žmogus, kuris nepaliauja stebinti savo įžvalga. Dvylikametė mergaitė turi tvirtą nuomonę apie gyvenimą, apie visus  ją supančius žmones. Ji pastebi smulkmenas, geba pažvelgti į žmonių vidų, kai kiti pastebi tik jų išvaizdą.

 Šiame kūrinyje netrūksta tiek juokingų, tiek liūdnų epizodų, o autorė subtiliai perteikia ketveriukės mintis ir išgyvenimus taip, kad nejučia imi tapatinti save su kūrinio veikėjomis ir kiekvienoje jų atrandi dalelę savęs. Pasitelkdama ketveriukę Ann Brashares įrodė, kad draugystė ir meilė nugali visas kliūtis. Skaitant šią knygą veriasi akys – pamažu supranti, jog kad ir kas benutiktų, artimi žmonės mylės tave tokią, kokia esi. Tad „Keliaujančių kelnių seserija“ yra ne tik puiki, lengvai skaitoma, nerūpestinga vasaros istorija - ši knyga taip pat atskleidžia merginų mąstymą, gyvenimo siekius, svajones ir tarpusavio ryšius.

Filmo fragmentas
 2005 metais kino studija Warner Bros Pictures pagal knygą „Keliaujančių kelnių seserija“  išleido tokio paties pavadinimo filmą. Deja, lietuviškai šis filmas taip ir liko neįgarsintas, tačiau tikrai nenusivilsite pažiūrėję anglišką jo versiją. Filmo siužetas idealiai atitinka Karmen, Bridžitos ir Tibės nuotykius, o Lenos istoriją kūrėjai interpretavo savaip. Nepaisant to, verta pamatyti Ann Brashares kūrinio herojes ir palyginti jas su savo vaizduotės vaisiais.

  Lietuviškai išversta ir antroji knygos „Keliaujančių kelnių seserijos“ dalis, kurios pavadinimas „Antroji seserijos vasara“. Pažadu, kad šio kūrinio aprašymą laikui bėgant išvysite ir šiame tinklaraštyje.

1 komentaras :

  1. Dizainas labai labai mielas. Toks tikrai jaukus.

    ________________________________________________________________
    http://as-linksma-kai-girta.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti