2015 m. liepos 21 d., antradienis

Theo Lawrence „Mistinis miestas“



Theo Lawrence
  Pastebėjau, jog pastaruoju metu pasirinktos knygos manęs nenuvilia – visos palieka stiprų įspūdį. Tačiau užteko atsiversti Theo Lawrence „Mistinį miestą“ ir kaipmat supratau, jog tokį gerą kūrinį iš tiesų skaičiau labai seniai – atvirai kalbant, su kiekvienu puslapiu gailėjausi, jog artėju prie romano pabaigos. Sunku rasti žodžių, galinčių išreikšti mano susižavėjimą, todėl, jei dievinate distopinę fantastiką, rekomenduoju tučtuojau pasinerti į stebuklingą Theo Lawrence sukurtą ateities pasaulį.

 Šio kūrinio veiksmas vyksta netolimos ateities Manhatane, dar vadinamame mistiniu miestu. Čia vyrauja luominė santvarka – turtingieji ir galingieji įsikūrę dangoraižiuose – Viršūnių rajone, o vargšai glaudžiasi purvinose Gilybėse šalia mistikų, turinčių išskirtinių sugebėjimų. Pagrindinė knygos veikėja Arija Rouz, priklausanti aukščiausiai klasei, vieną dieną pabunda su klaikiomis atminties spragomis ir sužino, kad perdozavo stiko, nelegalaus kvaišalo, gaminamo iš distiliuotos mistinės energijos. Mergina neprisimena ištisų savo gyvenimo nuotrupų, todėl ją ypatingai suglumina žinia apie būsimas jos ir Tomo vestuves – sužadėtinio ir Arijos giminės nekentė viena kitos nuo neatmenamų laikų. Arija jaučiasi prislėgta – ji nė negali prisiminti, kaip susipažino su savo meile, ką ir bekalbėti apie tai, kaip ją pamilo, todėl mergina ima ieškoti atsakymų į ramybės neduodančius klausimus. Bandydama iš mažų gabaliukų sudėlioti visumą, ji sutinka Medžiotoją – pavojingą mistiką, – kuriam iš karto pajunta nenusakomą trauką. Atverdama tamsias praeities paslaptis, Arija rizikuos amžiams prarasti savo tikrąją meilę ir įsisuks į baisių išdavysčių bei melo tinklą.

Knygos viršelis
 Knygos autorius sukūrė išties įspūdingą distopijos pasaulį – urbanistinis miestas su magijos elementais kaipmat patraukė mano dėmesį ir sužadino norą ištyrinėti kiekvieną menkiausią jo užkaborį. Tai tikras paslapčių ir technologijų stebuklas – miestą tvieskia aukštos stiklinės spiralės, užpildytos pulsuojančia, spalvas keičiančia mistine energija, Viršūnėse pilna terminalų, kurių vagonėliai, vos ištarus norimą vietą, per kelias sekundes nuskraidina tave ten, kur pageidauji, visur pilna skenerių, pagal kuriuos galima atsekti kiekvieną bet kurio asmens žingsnį. Be to, ateities Manhatane dėl pasaulinės klimato kaitos tvyro nepakeliamas karštis, o tirpstant sniegui ir ledui pakilęs jūros vanduo užliejo Gilybių aveniu – jos gatvės pavirto tikrų tikriausiais kanalais. Dėl šios priežasties mistinis miestas man pasirodė kaip labai tikėtina netolimos ateities perspektyva ir tas pojūtis dar labiau prisidėjo prie istorijos įtaigumo.
 
Mistinio miesto santvarka, kaip ir dera distopijos žanrui, yra nei tobula, nei teisinga, daugelis jame gyvenančių žmonių skriaudžiami bei išnaudojami. Miesto valdžią sudaro Gilybių gyventojų nekenčiami korumpuoti Viršūnių politikai, kuriems rūpi tik viena: valdžia ir pinigai. Štai čia ir slypi pasakojimo intriga: ne kas kitas, o būtent Arijos šeima, o tiksliau, jos tėvas, valdo pusę Manhatano. Kilminga mergina nuo pat mažumės buvo mokoma užmegzti lengvus pokalbius, įsiminti vardus, šypsotis, visiems būti maloni, nepriekaištingai elgtis – kitaip tariant, ji buvo mokoma būti politikos numylėtinio marionete. Tad laikui bėgant Arijos širdyje įsiplieskia pasipriešinimo kibirkštėlė, kuri netrunka peraugti į viską kelyje šluojančią liepsną. O tai, kad autorius šiai kūrinio veikėjai nesuteikė nenugalimos ir nepažeidžiamos merginos įvaizdžio, pavaizdavo ją kaip paprastą, standartišką, netgi kiek silpnoką asmenybę, leido greitai su ja susitapatinti ir kaipmat įsijausti į Arijos atliekamą vaidmenį.

Angliškas viršelis
 Nors ši knyga yra ganėtinai nuspėjama (man pavyko išnarplioti beveik visas siužeto paslaptis), tai visai netrukdė mėgautis kiekvienu „Mistinio miesto“ puslapiu. Netgi priešingai - nuspėjamumas pridėjo savotiško žavesio – su nekantrumu laukiau, kada viskas paaiškės ir smalsavau, kaip ta naujiena paveiks Ariją,  ar jai pavyks susigaudyti savo jausmuose. O tai daryti jai teko ne kartą ir ne du – mergina pateko į tokias šeimynykščių melo pinkles, kad ohoho! Beje, norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad knygos autorius pasuko kiek įdomesne vaga ir kūrinio veiksmą parašė ne iš Gilybėse, bet Viršūnėse gyvenančios kūrinio herojės pozicijos – juk, gerai pagalvojus, tokių atvejų paauglių literatūroje nėra tiek ir daug – ir Ketnė, ir Mara, ir daugelis kitų populiarių distopinių romanų veikėjų yra žemesniųjų sluoksnių atstovės. Tad galimybė į autoriaus sukurtą pasaulį pažvelgti aukščiausiajai klasei priskiriamos Arijos akimis turėjo daugybę privalumų – tai buvo nauja, šviežia ir nepatirta.

  „Mistinis miestas“ – tai unikali distopijos, magijos ir mistikos kombinacija, kuri neabejotinai nusipelno visų Jūsų dėmesio. Paranormalūs elementai, uždrausta meilė, revoliucinės idėjos, bręstantis maištas bei fenomenalus pasaulis, tikiu, įtrauks Jus taip, kad nesinorės iš jo grįžti. Šią pirmąją Theo Lawrence trilogijos dalį tiesiog privalu perskaityti visiems „Parinktųjų“, „Raudonosios karalienės“, „Bado žaidynių“ ir „Divergentės“ gerbėjams. Malonių Jums skaitymo valandų!

2 komentarai :

  1. Atsakymai
    1. Nežinau, kokį įspūdį paliktų, jei skaityčiau dabar, bet būnant šešiolikos, akivaizdu, patiko.

      Beje, turiu jums klausimą. Jei tokios knygos – niekalai, kurių galų vis tiek jas skaitot? :)

      Panaikinti